Geschiedenis
Bouwjaar: 1928
Stijl: Amsterdamse School
Architect: Johannes van Biesen (1892-1968)
Opdrachtgever: N.V. Arnhemsche Waterleiding Maatschappij. Gebruik bij oplevering: watertoren en uitspanning.
Gebruik sinds 1967: Restaurant De Steenen Tafel
Aan de Bosweg in Arnhem, onder aan de heuvels van in de ijstijd ontstane stuwwal, liggen de resten van het karthuizerklooster Monnikhuizen, gesticht door graaf Reinald van Gelre in 1342. Bij het klooster was op de kloosterhof een begraafplaats. In 1572 werden de monniken als gevolg van de Tachtigjarige Oorlog en de Reformatie gedwongen het klooster te verlaten. Vanaf 1578 werd het complex gesloopt.
Een van de grafzerken van het vroegere klooster is bewaard gebleven onder de naam 'De Steenen Tafel'. De grafzerk ligt omgedraaid bovenaan op de heuvel van het Klarenbeekse Bos.
Al in de 19de eeuw was deze ' Steenen Tafel' een geliefd dagje uit voor veel Arnhemmers, vooral door het geweldige uitzicht dat men vanaf de Cornelsberg over de stad en het rivierenlandschap van Rijn en IJssel had. Zo was daar ook "Het Vrouwtje van de Steenentafel". Zij verkocht in de buurt van de Steenen Tafel limonade aan de dorstige dagjesmensen. Ook was, tegen betaling, een verrekijker te huur bij op zonnige dagen bij de tafel, op uitzichtklanten wachtende, jongeman. In het laatste kwart van de 20ste eeuw is, door opschietende bomen, van het fenomenale uitzicht weinig overgebleven. Men moet moeite doen om tussen de bomen nog iets te zien van de stad en de Rijn.
In de jaren twintig van de 20ste eeuw werden in Arnhem o.a. de woonwijken Geitenkamp en Paasberg aangelegd. Voor deze wijken was een nieuwe watertoren nodig om de waterdruk op peil te houden.
In 1928 werd daarom in de buurt van de "De Steenen Tafel" de gelijknamige watertoren gebouwd. De toren bestond uit een waterreservoir met een capaciteit van 600.000 liter (600 m3-600 kuub) water, een restaurant en een traptoren inclusief lift naar het uitzichtpunt boven op de traptoren.
Het restaurant op de begane grond was vroeger een pannenkoekenhuis en een café, later werd het een restaurant.
De 22,5 meter hoge watertoren - hoogste punt 86,5 meter boven NAP - is een ontwerp van de, bij de dienst Gemeentewerken Arnhem werkzame, architect Johannes van Biesen. Het skelet van de toren is een betonconstructie, maar de buitenmuren zijn met baksteen bekleed. Het gebouw heeft een strak, geometrisch uiterlijk, waarin de ronde vormen van de opgaande traptoren fraai contrasteren met het gedrongen, hoekige waterreservoir. In de traptoren zijn drie horizontale banden met venters aangebracht vanwaar men, op weg naar het uiteindelijke uitzichtpunt, al over de omgeving heen kon kijken. Door de combinatie van technische installatie en uitzichtpunt plaatste Van Biesen het waterreservoir in de al bestaande functie van "De Steenen Tafel" een geliefd panoramapunt voor dagjesmensen.
Sinds 1998 zijn Janno Cornelissen & Theo Sigmond de eigenaren. In 2004 werden het restaurant en bijbehorende terras door een ingrijpende verbouwing ruimer en lichter gemaakt.